Lite information om id Software

Det amerikanska datorspelsföretaget id Software är baserat i Mesquite i Texas. Spelbolaget grundades 1991 av 4 herrar och har sedan dess utvecklat flera väldigt populära FPS-titlar som för sin tid varit både grafiskt och tekniskt avancerade. Quake-serien samt Doom-serien är bägge goda exempel på detta. Id Software ses idag som ett väldigt respekterat och inflytelserikt datorspelsföretag. Id Software är idag en del av Zenimax Media Inc.-familjen och har tillhandahållits som en ledande spelutvecklare och teknikinnovatör inom design, teknik samt konstnärlighet. Spelutvecklaren har visionen om att allt kretsar kring människor. Företaget säger sig tro på att anställa de allra bästa och smartaste och sedan ge dem de verktyg samt den miljö de behöver för att lyckas. Genom dessa principer har företaget vägletts framgångsrikt i mer än tjugo år och dessa principer kommer att fortsätta vägleda spelutvecklaren även i framtiden.

Quake och id Software

Quake är ett skyttespel som lanserades av id Software år 1996 och var det första spelet i den populära Quake-serien. I Quake måste spelarna finna sin väg ut ur en massiv labyrintliknande medeltida miljö samtidigt som de måste slåss mot ett flertal olika monster genom att använda sig av ett brett utbud av vapen. Precis som i Doom-serien utvecklades också Quake på en modern teknologi som erbjöd verklighetstrogen 3D-miljö samt även möjligheten att flera spelare kunde spela samtidigt. Att spela flera spelare, så kallad multiplayer, online blev väldigt vanligt förekommande i och med Quake-världens uppdatering samt speciella mjukvara som gjorde det enklare att hitta och spela mot andra tävlande på nätet. id Software kom därmed ut med ett antal innovativa funktioner samt tekniska genombrott när de lanserade spelet Quake. Efter att första spelet lanserades har sedan ett flertal expansioner av spelet utvecklats och släppts på marknaden. År 1997 kom Quake II och kort därefter även Quake III år 1999. Bara ett år senare lanserade id Software även Quake III: Team Arena år 2000. Sedan dröjde det till år 2010 tills nästa uppföljare, Quake Live, kom. Detta var också den sista expansionen av Quake-serien.

Kuriosa om id Software

Spelet Dangerous Dave sägs vara John Romeros, som är en av grundarna av id Software, soloprojekt innan skapandet av ID. Dock var det var id Software som producerade sin första uppföljare. Dangerous Dave uppges därmed ibland vara id Softwares allra första speltitel. ”Id Anthology” kallas en sammanställning bestående av alla id Software-spel, förutom spelserierna Hexen och Heretic. Denna är väldigt eftertraktad bland spelsamlare då enbart 10.000 exemplar gjordes. Id Software har även släppt en annan sammanställning som heter ”Quake: The Offering” och består av det så kallade ursprungliga spelet Quake samt två expansionspaket. Sedan finns dessutom en sammanställning vid namn ”Quake II: QuadDamage” och består av Quake II, de båda expansionspaketen samt Quake II Netpack I: Extremities.